Meny   

 

Årets kunstner 2022 - Inger Hoff

Inger Hoff er bosatt i Bærum og er opprinnelig utdannet dekoratør. Hun startet med akvarellmaling i 1985 og har siden utviklet sin akvarellteknikk gjennom over 30 år. Hun har hatt separat- og kollektivutstillinger over hele landet og er kjøpt inn av en rekke private og offentlige institusjoner, blant annet Forsvaret og Telenor. Et av hennes bilder henger på Statsministerens kontor og Statsrådsalen på Akershus festning er utsmykket med 3 av hennes bilder.


 

 

Årets kunstner 2019 - Dzevad Handzic

Dzevad Handzic er en kunstner vårt publikum også tidligere har kunnet stifte bekjentskap med. Når han i år er valgt som Årets kunstner, er det på bakgrunn av tilbakemeldinger vi har fått og et ønske om å gi en større presentasjon av bredden i hans kunstneriske arbeid.

Handzic er født i 1956 i Bosnia Hercegovina. Han er nå bosatt i Oslo hvor han også har sitt eget atelier.
Etter  gjennomført kunstutdannelse ved kunstakademiet i Sarajevo, arbeidet han som kunstlærer i skolen i tillegg til sin kunstneriske virksomhet.  Dzevad Handzic er en kunstner som mestrer en rekke grafiske teknikker, samt maleri, tegning, collage og skulptur. Han har også arbeidet med illustrasjoner for barn og skrevet to romaner.
Inntil 1987 jobbet han strengt billedlig med fokus på portretter. Etter hvert utviklet han sin egen stil, gjerne med collageliknende innhold. En av hans spesialiteter er bilder fra Oslo, som ofte formidler øyeblikksinntrykk fra et aktivt og urbant miljø.
Som han selv sier: ”Inspirasjon til bildene kommer fra min egen verden." Hans liv består av maling og han tenker på dette 24 timer i døgnet. Idéene kan komme fra alt som omgir ham i hverdagen eller fra en fiktiv fantasiverden.
Dzevad Handzic har deltatt på en rekke utstillinger. På tross av at han er en veletablert kunstner, er dette et navn det blir spennende å følge den videre utvikling av.
Galleri Langhuset ser fram til å dele opplevelsen av denne kunstneren med sitt publikum.

 

 

Årets kunstnere 2018 - 3x Widerberg

I år slår Galleri Langhuset til med ikke mindre enn tre Årets Kunstnere på en gang. Vi har vært så heldige å få ja fra familien Widerberg til å presentere både Frans Widerberg (1934 – 2017),  Nico Widerberg (1960) og Thomas Widerberg (1964) samlet på årets kunstmesse. Det spennende med disse tre veletablerte  norske kunstnere er at de alle har sine særegne uttrykksformer.

Frans Widerberg (1934-2017) regnes som en av Norges fremste billedkunstnere. Etter formell kunstutdannelse i Norge og England på 50-tallet, debuterte han i 1963. Hans stil fikk utover 60-tallet en røffere uttrykksmåte og han begynte å utvikle sine egne primærfarger, gult rødt og blått, som kom til å bli typiske for hans kunst resten av livet. Fargevalget ble, sammen med temaer som ryttere, svevende figurer, imaginære landskaper og menneskelig kjærlighet det som etter hvert kunne kalles ”det widerbergske univers”.

Nico Widerberg (1960) er førstemann i neste generasjon Widerberg-kunstnere. Han fikk sin formelle kunstutdannelse i Norge på 1980-tallet. Etter debuten i 1984 har han etter hvert opparbeidet seg posisjon som en av Norges betydelige nålevende kunstnere både innenfor  billedkunst og skulptur. Også Nico Widerberg har utviklet sin helt særegne stil med bl.a. svevende torsoer og tidløse skulpturer. Et av hans prosjekter er minneskulpturen etter 22.julimassakren på Utøya.

Thomas Widerberg  (1964) er yngstemann i kunstnerklanen. Han er opprinnelig komponist og musiker, men begynte etter hvert også med fotografi som kunstnerisk uttrykk, og har opparbeidet seg en posisjon innen kunstfotografi. Han debuterte som billedkunstner i 1996. Bildene gjengir ofte landskap som innbyr til ro og refleksjon. Thomas Widerberg bruker musikk som inspirasjon og benytter selvkomponert samtidsmusikk aktivt i sine utstillinger for å skape samklang mellom billedkunsten og musikken.

Dette er tre separate kunstnere med hver sin tydelige profil.  Kan det likevel finnes likhetspunkter her?  Galleri Langhuset er stedet for å finne ut mer om dette.  


Dette bildet av Frans Widerberg er ett av kunstverkene som blir å se på årets utstilling.

 

Årets kunstner 2017 - Terje Risberg

Terje Risberg er en profilert og populær norsk billedkunstner som Galleri Langhuset også tidligere har hatt gleden av å stille ut, men i år er han valgt som årets kunstner.

Terje Risberg er født i 1949 i Oslo og er bosatt på Nesodden, der han også har sitt ateliér. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og ved Statens kunstakademi i Oslo.  Innenfor grafikken er det først og fremt dyptrykk som opptar  Risberg, og han er blant de norske kunstnere som har størst erfaring med teknikken.

Risberg henter ofte sine motiver fra naturen. Møtet med hans bilder blir også et direkte og personlig møte med en natur som, selv om den lar deg ta del i den, også bare er der for seg selv. Du blir betrakteren som får del i en større dimensjon. Selv om naturen ligger hans hjerte nær, kan man også se at han bruker andre motiver, også personer. Dette gjør Terje Risberg til en spennende kunstner som det er verdt å studere nærmere.

Gjennom sitt fargevalg og sin betoning gir Risberg bildene en overnaturlig og nesten mystisk dimensjon. Antakelig er dette også en av grunnene til at han har valgt nettopp dyptrykk som sin spesialitet for å oppnå den effekten han ønsker.

Hos publikum er Risberg en populær kunstner. Hans kunst er vist over store deler av verden, fra USA til Korea. I Norge er han bl.a. innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Det Kongelige Slott og Stortinget.

Galleri Langhuset er stolt over å ha Terje Risberg som årets kunstner.


SIV B – et av mange bilder du kan se på årets Galleri Langhuset

 

På vår facebookside kan du se et lengre intervju med Terje Risberg og følge produksjonen av dette bildet.